Caravan beladen
Goed voorbereid en veilig op weg gaan met een caravan is erg belangrijk. Dit begint met goed onderhoud en met het goed beladen van je caravan.
Als je met een caravan rijdt die op de juiste manier beladen is, stuur je beter, zal jouw combinatie minder snel slingeren en bovendien is je verbruik dan minder.
Maar hoe doe je dat nou?
Hoe belaad ik mijn caravan op de juiste manier?
Voor het correct belanden van je caravan moet je de volgende stappen doorlopen:
· Controleer je banden
· Belaad je caravan op de juiste manier
· Zorg voor een goede kogeldruk
Banden check
Het is belangrijk om voor vertrek je banden goed te controleren. Doe dit niet de dag voordat je vertrekt, want mocht je banden vervangen moeten worden dan kun je weleens te laat zijn. Vervang je banden altijd op tijd. Advies is dat banden 6 jaar mee gaan. Beschadigingen of scheurtjes in de band kunnen tot vervelende problemen leiden. Op de band staat een code, de Dot-code, waarmee je kunt zien hoe oud de band is. Controleer je banden altijd op een paar punten:
Controleer of je banden nog voldoende profiel hebben. Met minder dan 2 mm moet je niet op weg gaan.
Check ook de bandenspanning. Is die te laag is, dan kan er warmteontwikkeling ontstaan. Door warmteontwikkeling beschadigt de band, waardoor je misschien een klapband oploopt. En met de juiste bandenspanning verbruikt je auto minder brandstof. Het is dus veiliger en zuiniger om met de juiste bandenspanning te rijden.De juiste bandenspanning vindt je op de band op of het Bovag onderhoudsrapport. Meet de bandenspanning in beladen toestand.
Controleer ook de reserveband en vergeet de banden van je auto niet.
Tip: Om te voorkomen dat je banden op plaats van bestemming uitdrogen, kun je de banden afdekken met daarvoor bestemde wielhoezen. Je kunt de banden van je caravan ook met stikstof later vullen bij WAMO. Door de stikstof blijft de band langer op spanning. Als de buitentemperatuur stijgt, zet de band minder uit en wordt die dus minder warm.
Belaad je caravan op de juiste manier
Zware spullen
De meest zware spullen plaats je bij voorkeur in de auto. Een voortent past vaak goed in de achterbak van de auto. Gaat het niet passen en moeten de spullen toch in de caravan, plaats ze dan zoveel mogelijk bij de as en het liefst er net voor en op de vloer of zo laag mogelijk. Let dan wel goed op dat je het gewicht goed over beide wielen verdeelt. Dit verdelen van het gewicht is van groot belang om stabiel op de weg te liggen. Grote gewichten moeten in ieder geval niet hoog (bovenkastjes) of achterin de caravan vervoerd worden.
Middelzware spullen
Middelzware spullen zoals campingmeubelen kun je onder het bed via het serviceluik makkelijk kwijt. Of als er onder het bed geen ruimte is, op het bed of op de grond in de caravan. Let er wel op dat niks kan gaan schuiven.
Lichte spullen
Lichte spullen, zoals kleding, kun je prima in de bovenkastjes opbergen. Sluit de kastje goed af voor vertrek en zorg ervoor dat de lading niet kan gaan schuiven..
Tips voor het inpakken
- Neem niet te veel water mee in de verswatertank; een liter of tien is voor een dag rijden echt wel genoeg.
- De disselbak is vaak ook een handige opbergplek. Met een of twee gasflessen (het liefst lichtgewicht) en een reserveband is de kogeldruk al gouw wat hoger. Check de kogeldruk met een kogeldrukmeter en kijk of er nog wat in de disselbak bij kan.
- Neem je fietsen mee op vakantie? Laat dan een fietsendrager monteren op de dissel of op de achterkant van de caravan. Dit hangt af van het type caravan. Het beste is voorop, maar als de caravan al veel beladen in voorin kan een fietsendrager achter ook prima. De fietsen verdelen voor en achterop is natuulijk ook een optie. Fietsen op het dak van de auto kan ook, echter vangt dit veel wind en maakt het vaak geluid door de wind.
Zorg voor een goed kogeldruk
De kogeldruk kun je meten met een kogeldrukmeter of een simpele weegschaal. Op de trekhaak staat vermeld welk gewicht deze aankan. Ons advies is rond de 75-80 kg kogeldruk.
Met deze informatie en tips wensen wij u alvast een prettige en ontspannen reis toe!